Witaminy z grupy E


02 czerwca 2019, 12:59

Witamina E jest przeciwutleniaczem (antyoksydantem). Oznacza to, że chroni tkanki przed uszkodzeniami, których dokoują substancje zwane wolnymi rodnikami. Pełni także ważną rolę w układzie odpornościowym i w procesach metabolicznych. Bierze udział w dostarczaniu do komórek substancji odżywczych. Wpływa na płodność.

Witamina E jest również ważna w procesie produkcji krwinek czerwonych i chroni je przed przedwczesnym rozpadem. Pomaga również rozszerzać naczynia krwionośne i utrzymać prawidłowy poziom krzepliwości krwi. Wspiera organizm w efektywnym wykorzystaniu witaminy K.

 

 

 

Najwięcej witaminy E zawiera:

Witamina E występuje głównie w produktach roślinnych. Największą zawartość mają:

- orzechy laskowe (ok. 38 mg/100 g),

- pestki dyni (ok. 26 mg),

- nasiona słonecznika (ok. 27 mg),

- migdały (ok. 24 mg/100g),

- margaryna (9-27 mg/100 g),

- natka pietruszki (ok. 3 mg/100 g),

- papryka (ok. 3 mg/100 g),

- orzechy włoskie (2,6 mg/100 g),

- szpinak (1,88 mg/100 g),

- czarne jagody (ok. 2 mg/100 g),

- oleje roślinne (1,4-1,5 mg/100 g). 

 

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz