Witaminy z grupy E
02 czerwca 2019, 12:59
Witamina E jest przeciwutleniaczem (antyoksydantem). Oznacza to, że chroni tkanki przed uszkodzeniami, których dokoują substancje zwane wolnymi rodnikami. Pełni także ważną rolę w układzie odpornościowym i w procesach metabolicznych. Bierze udział w dostarczaniu do komórek substancji odżywczych. Wpływa na płodność.
Witamina E jest również ważna w procesie produkcji krwinek czerwonych i chroni je przed przedwczesnym rozpadem. Pomaga również rozszerzać naczynia krwionośne i utrzymać prawidłowy poziom krzepliwości krwi. Wspiera organizm w efektywnym wykorzystaniu witaminy K.
Najwięcej witaminy E zawiera:
Witamina E występuje głównie w produktach roślinnych. Największą zawartość mają:
- orzechy laskowe (ok. 38 mg/100 g),
- pestki dyni (ok. 26 mg),
- nasiona słonecznika (ok. 27 mg),
- migdały (ok. 24 mg/100g),
- margaryna (9-27 mg/100 g),
- natka pietruszki (ok. 3 mg/100 g),
- papryka (ok. 3 mg/100 g),
- orzechy włoskie (2,6 mg/100 g),
- szpinak (1,88 mg/100 g),
- czarne jagody (ok. 2 mg/100 g),
- oleje roślinne (1,4-1,5 mg/100 g).
Dodaj komentarz