Witaminy z grupy D


02 czerwca 2019, 12:56

Witamina D to zdrowie kości i zębów. Ale nie tylko. Badania nad znaczeniem witaminy D dla naszego zdrowia pokazują, że jej rola jest znacznie większa, niż dawniej przypuszczano. Choć nasze ciało wytwarza ją samodzielnie, to wciąż nam jej brakuje. A jej niedobór jest niebezpieczny dla zdrowia.

Witamina D to związek chemiczny niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Jej odpowiedni poziom jest ważny dla funkcjonowania wielu układów i narządów. Powszechnie wiadomo, że wpływa ona na zdrowie kości. Rzeczywiście tak jest, ponieważ reguluje gospodarkę wapniową organizmu. Kiedy witaminy D jest za mało, nasz organizm nie może efektywnie wykorzystywać wapnia przyjmowanego z pokarmem, zaczyna więc używać tego, który znajduje się w kościach.

Witamina D jest niezbędna nie tylko dla zdrowia naszych kości. Ma ona także znaczenie dla stanu naszych zębów, mięśni, układu nerwowego, układu krążenia, wspiera naszą odporność, stymuluje zdolność do regeneracji wątroby.

Rodzaje witaminy D

Witaminę D spotykamy w dwóch formach: D3 i D2. Witamina D3, inaczej: cholekalcyferol, występuje naturalnie w organizmach zwierzęcych, D2 (ergokalcyferol) występuje w roślinach i drożdżach. W Polsce preparaty suplementujące zawierają przede wszystkim cholekalcyferol, dlatego w języku potocznym, kiedy mówimy "witamina D" mamy na myśli właśnie D3.

Witamina D2

Witaminy D2 dostarczamy sobie jedząc grzyby oraz produkty roślinne. Niektórzy specjaliści - naukowcy i dietetycy - uważają, że witamina D2 jest w organizmie człowieka mniej skuteczna niż D3. Niektóre badania wykazały, że witamina D2 nie jest tak dobrze absorbowana do krwiobiegu, jak D3 oraz że jest mniej trwała.

WItamina D3

Witamina D3, inaczej: cholekalcyferol, to jedna z dwóch naturalnych witamin D. Występuje ona w organizmach zwierzęcych, w odrożnieniu od witaminy D2, która występuje w roślinach. Witaminę D3 zdrowy organizm wytwarza sam pod wpływem promieni słonecznych. W naszej strefie klimatyczne zalecana jest jednak uzupełnianie witaminy D3. 

Witamina D - niedobór

Witamina D jest produkowana przez nasz organizm, a konkretnie - przez skórę pod wpływem działania promieni słonecznych. Czy to wystarczy, żebyśmy byli zdrowi? W naszej strefie klimatycznej nie. Produkcja witaminy D przez nasz organizm jest uzależniona od pogody i od długości dnia. W klimacie umiarkowanym, czyli między innymi w Polsce, słonecznych dni jest za mało, żebyśmy byli samowystarczalni pod tym względem. Najnowsze badania i ustalane na ich podstawie zalecenia lekarzy wskazują, że od jesieni, przez zimę aż do wiosny wszyscy jesteśmy narażeni na niedobór witaminy D. Wielu specjalistów radzi, by uzupełniać ją przez cały rok, tym bardziej, że jesteśmy coraz bardziej ostrożni jeśli chodzi o wystawianie się na działanie promieni słonecznych.

Najbardziej znane skutki niedoboru witaminy D dotyczą oczywiście kości - to krzywica, osteoporoza oraz inne nieprawidłowości w układzie kostnym. Ale niedobór witaminy D to także złe funkcjonowanie układu nerwowego, stany zapalne skóry i spojówek, osłabienie odporności organizmu. Bez odpowiedniego stężenia witaminy D w organizmie może nam się pogorszyć słuch, ucierpią zęby, wzrasta ryzyko zachorowania na cukrzycę oraz niektóre nowotwory.

Jak więc sobie dostarczyć tej ważnej dla zdrowia substancji? W czym jest witamina D? Najwięcej jest jej w rybach, choć nie wszystkie zawierają jednakową jej ilość. Najbogatsze w tę substancję są np. łosoś, dorsz, tuńczyk, śledź, makrela, sardynki, węgorz. Znajdziemy ją też w tranie, w wątrobie, w żółtkach jaj, w żółtym serze, maśle, mleku oraz w niektórych grzybach. Jednak rybna dieta nie wystarczy, by zapewnić sobie optymalny poziom witaminy D. Szczególnie, że Polacy jedzą ryby zbyt rzadko, a żeby uzupełnić poziom witaminy D w organizmie, trzeba by jeść ich naprawdę sporo i właściwie codziennie.

 

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz