Pozyskiwanie
02 czerwca 2019, 12:33
Jak przygotowywać posiłki bez niszczenia witamin?
Przede wszystkim gotować pokarmy nie dłużej niż trzeba. Im dłuższe gotowanie, tym ilość witamin mniejsza. Najbezpieczniejszymi metodami dla witamin jest parowanie, duszenie oraz gotowanie w szybkowarze. Warto wiedzieć, że potrawy nieodpowiednio przygotowane do spożycia tracą do 70% witaminy C. Trzeba zdać też sobie sprawę z faktu, że zawsze najlepszą jakością będą odznaczały się warzywa konsumowane bezpośrednio po zbiorze. Świeże jarzyny ze znaczną zawartością witamin to te, które sami zebraliśmy z naszych ogrodów i bezpośrednio podaliśmy na stół. Kupowane w sklepach i na placach targowych często były składowane, później transportowane do punktu sprzedaży, dlatego traciły cenne witaminy, zanim do nas dotarły.
Witaminy są nieodzowne do rozwoju człowieka. Brak witamin powoduje zachwianie funkcji organizmu i prowadzi do zaniku systemu odpornościowego. Krótko trwający, nieznaczny niedobór witamin jest prawie niezauważalny. Jeśli jednak czas niedoboru się przedłuża, mogą wystąpić mdłości, brak apetytu, rozkojarzenie i nadmierna nerwowość, a także osłabiona odporność na infekcje. Określone stany organizmu, takie jak ciąża, karmienie, rozwój, zwiększają zapotrzebowanie na witaminy. Grupy ryzyka to dzieci i młodzież w fazie rozwoju, a także palacze, osoby starsze, osoby narażone na stres, osoby pracujące w warunkach szkodliwych dla zdrowia. Każda z witamin (a jest ich trzynaście) spełnia szczególne zadanie w przemianie materii. Głównym dostawcą witamin są produkty razowe, a więc chleb razowy, płatki ryżowe, płatki owsiane, owoce i jarzyny, mleko i przetwory mleczne, orzechy, a także mięso i jajka.
Dodaj komentarz