Podział


02 czerwca 2019, 12:37

Medycyna rozróżnia witaminy rozpuszczalne w tłuszczach oraz w wodzie

W tłuszczach rozpuszczają się witaminy: A, D, E, K. Są one przyswajane przez organizm w związkach z tłuszczami. Z kolei do witamin rozpuszczalnych w wodzie należy witamina C oraz witaminy z grupy B. Jeżeli witaminy rozpuszczalne w tłuszczach odkładają się w tkance tłuszczowej, mogą być tworzone w organizmie pewne ich zapasy. Witaminy B i C, które rozpuszczają się w wodzie nie są magazynowane i powinny być stale dostarczane z pożywieniem. Witamina B1 usprawnia pamięć i myślenie, B2 dostarcza energie komórkom, B3 wspomaga układ nerwowy i obniża cholesterol LDL, B5 przeciwdziała zaburzeniom pamięci, B6 chroni serce i uspokaja, B12 pobudza procesy krwiotwórcze, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, przeciwdziała depresji i zaburzeniom równowagi, witamina C chroni nas przed wirusami. Nadmiar witamin nieprzyswojonych jest wydalany z organizmu z moczem.

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz